بیش از 85 درصد از مردان در سن 50 سالگی ریزش مو را تجربه میکنند. بیش از 50 درصد از زنان نیز در طول زندگی خود دچار ریزش قابل توجه مو میشوند. انواع مختلف روشهای کاشت مو جهت بازیابی موی از دست رفته موجود هستند. روش کاشت واحد فولیکولی (FUT) و استخراج واحد فولیکولی (FUE) دو روش متداول کاشت مو میباشند. کاشت مو به روش مستقیم (DHI) نوع اصلاح شده روش FUE محسوب میشود.
در روش FUE، جراح پیش از کاشت مو، برشهایی را در پوست سر ایجاد میکند. در روش DHI، از یک ابزار مخصوص شبیه قلم به منظور ایجاد برش و کاشت مو در یک زمان استفاده میشود. در این مقاله جزئیات کاشت مو به روش مستقیم یا دی اچ آی (DHI) شرح داده شده و روشهای FUT و FUE نیز با یکدیگر مقایسه خواهند شد.
دلایل ریزش مو
ریزش مو در اصطلاح تخصصی آلوپسی نامیده میشود. ریزش مو ممکن است هم در مردان و هم در زنان در هر سنی ایجاد شود و معمولاً جزو روند طبیعی سالخوردگی محسوب میشود. البته در برخی از موارد، امکان دارد ریزش مو به دلایل دیگری ایجاد شده باشد. این دلایل عبارتند:
- عوامل ژنتیکی
- بیماری
- تغییرات هورمونی (از جمله یائسگی)
- عارضههای پوستی
- آسیبدیدگی یا سوختگی
- عوارض ناشی از جراحی
- استرس
- درمان سرطان (شامل شیمیدرمانی)
- کاهش وزن
- کمبود آهن
نحوه کاشت مو به روش مستقیم (DHI)
در روش کاشت مو به روش مستقیم یا دی اچ آی، فولیکولهای مو از بخشی از پوست سر (معمولاً از قسمت پشت سر) خارج شده و در قسمتهای طاس کاشته میشوند. فولیکولهای مو در نهایت باعث رشد موهای جدید میشوند.
روند کاشت مو به شرح زیر میباشد:
- جراح موهای سر را تراشیده و از ماده بیحسی جهت بیحس کردن پوست سر استفاده میکند.
- جراح فولیکولهای مو را با استفاده از ابزاری با نوک ظریف، از قسمت پشت سر استخراج میکند.
- سپس فولیکولهای مو در یک ابزار مخصوص شبیه قلم قرار داده شده و در ناحیه طاس در پوست سر کاشته میشوند.
- جراح از کرم آنتیبیوتیک استفاده کرده و تمامی قسمتهای مورد نظر را پانسمان میکند.
کاشت مو به روشهای FUE و DHI معمولاً حدود 8 ساعت طول میکشد ولی زمان دقیق کاشت مو بسته به تعداد فولیکولهای مورد نیاز متفاوت میباشد. مشاهده نتایج حاصل از کاشت مو به 12 تا 18 ماه زمان نیاز دارد.
کاشت مو به روش DHI برای چه کسانی مناسب است؟
افراد دارای ریزش موی آندروژنیک (شایعترین نوع ریزش مو) بهترین کاندیدای کاشت مو به روش DHI میباشند. این نوع ریزش با عنوان طاسی با الگوی مردانه شناخته میشود. جهت انتخاب کاندیدای مناسب کاشت مو به روش FHI، موارد زیر در نظر گرفته میشوند:
- سن. افراد برای استفاده از این روش کاشت مو بایستی بالای 25 سال باشند. ریزش مو پایینتر از این سن چندان قابل پیشبینی نمیباشد.
- قطر مو. افراد دارای موهای ضخیم به نتایج بهتری از کاشت مو دست پیدا میکنند. موهای ضخیمتر پوشش بیشتری برای هر فولیکول فراهم میکنند.
- تراکم مو در ناحیه اهدا کننده (Donor). افراد دارای تراکم موی کمتر از 40 فولیکول در هر سانتیمتر مربع در ناحیه اهداکننده، کاندیدای مناسبی برای کاشت مو محسوب نمیشوند.
- رنگ مو. افرادی که دارای موهای روشنی هستند و یا رنگ موهایشان نزدیک به رنگ پوست است، به نتایج بهتری از کاشت مو دست پیدا میکنند.
- انتظار متقاضی از کاشت مو. افرادی که انتظارات واقعبینانه از کاشت مو دارند، از نتیجه درمان رضایت بیشتری خواهند داشت.
وجود موارد زیر نیز باعث میشود فرد کاندیدای مناسبی برای کاشت مو به روش DHI محسوب شود:
- عدم رضایت از روشهای غیر جراحی درمان ریزش مو
- داشتن موهای کافی در ناحیه اهداکننده به منظور کاشت مو
- داشتن موهای سالم که از لحاظ رنگ و بافت مشابه موهای از دست رفته باشند
- عدم ابتلا به آلوپسی آره آتا
- کاهش اعتماد به نفس در اثر ریزش مو
- برخورداری از سلامت جسمانی
متقاضی باید از نتیجه درمان انتظارات واقعبینانه داشته باشد. به همین دلیل پیش از کاشت بایستی در مورد نتیجه درمان با متخصص کاشت مو مشورت شود. همچنین بایستی توجه شود در صورتی که متقاضی از میزان کافی موی سالم برخوردار نباشد، امکان دارد انجام کاشت مو امکانپذیر نباشد.
کاشت مو به روش مستقیم یا DHI توسط چه کسی انجام میشود؟
کاشت مو به روش مستقیم بایستی توجه جراح با تجربه و با مهارت کافی در زمینه تخصص پوست و مو و جراحی کاشت مو انجام شود. کاشت مو توسط افرادی که دارای تجربه کافی در زمینه کاشت مو نیستند، احتمال بروز عوارض قبل و بعد از کاشت مو را افزایش میدهد.
کاشت مو به روش DHI در مقایسه با روش FUE و FUT
در هر سه روش FHI، FUE و FUT ، فولیکولها از یک بخش از پوست سر خارج شده و در ناحیه طاس سر کاشته میشوند.
در کاشت مو به روش FUT، جراح نوار باریکی از پوست در قسمت پشت سر را جدا میکند. سپس فولیکولها خارج شده و در امتداد خط رویش مو کاشته میشوند. این روش معمولاً سریعترین و کمهزینهترین روش کاشت مو محسوب میشود، ولی ممکن است سبب باقی ماند جای زخم بزرگ شود. در صورت کوتاه بودن مو ممکن است جای زخم قابل مشاهده باشد ولی با موی بلند میتوان این جای زخم را پنهان کرد.
در کاشت مو به روش DHI و FUE، فولیکولهای مو به طور مستقیم از پوست سر خارج میشوند. در روش FUE، جراح برای کاشت مو، چند برش در پوست سر ایجاد میکند. در روش DHI ایجاد این برشها و کاشت مو در یک زمان انجام میشود.
در کاشت مو به روش DHI و FUE، جای زخم بزرگ ایجاد نمیشود؛ ولی زمان جراحی طولانیتر بوده و این روشهای کاشت پرهزینهتر هستند.
طبق نظر کلینیکهای ارائهدهنده خدمات کاشت مو، روش DHI پیشرفتهترین و موثرترین روش کاشت مو محسوب میشود. البته تحقیقاتی در زمینه مقایسه نتایج این روش با دیگر روشهای کاشت مو انجام نشده است. انواع مختلف کاشت مو به روش FUE در درمان ریزش مو مؤثر هستند ولی در مورد تأثیر روشهای FUT و FUE اتفاق نظر وجود ندارد.
مزایای کاشت مو به روش مستقیم (DHI)
عدم ایجاد جای زخم
در کاشت مو به روش مستقیم (دی اچ آی) به ایجاد برش نیاز نمیباشد در نتیجه جای زخم مانند روش FUT ایجاد نخواهد شد و همچنین در محل استخراج موها نیز جای زخمهای کوچک ایجاد نمیشود (خصوصاً اگر نقاط استخراج مانند روش FUE، بسیار به هم نزدیک باشند). با استفاده از ابزار مخصوص کاشت مو با نوک 6/0 تا 8/0 میلیمتری، زخمهای ایجاد شده بسیار کوچک هستند و زمان بهبود کوتاه میباشد. در برخی از موارد به دوره بهبودی نیازی نمیباشد و متقاضی میتواند در همان روز کاشت فعالیتهای روزمره را ادامه دهد.
دستیابی به تراکم بالای مو با ظاهر طبیعی
در کاشت مو به روش دی اچ آی، از ابزار مخصوص جهت کاشت مو استفاده میشود. این ابزار عمق، زاویه و مسیر کاشت فولیکولهای مو را کنترل کرده و در نتیجه موی کاشته شده مشابه موی طبیعی میباشد. این روش سبب دستیابی به تراکم بیشتر مو در مقایسه با روش FUE میشود.
کیفیت بالای کاشت مو
روش کاشت مو به نام DHI به عنوان یک روش بسیار ایمن و بیخطر محسوب میشود و احتمال بروز عوارض در آن کمتر است. این روش قادر است به نتایج موفق و با کیفیت بالا منجر شود. کاشت مو به روش DHI در مقایسه با سایر روشهای کاشت، دارای مزایای بیشتری است. با استفاده از این روش، میتوان موهایی که از دست رفتهاند را به طور دائمی بازیابی کرد.
دقت بالای کاشت مو به روش DHI
کاشت مو به روش FUT (با استفاده از 3000 گرافت) معمولاً 4 تا 6 ساعت طول کشیده در حالی که کاشت به روش FUE به 6 تا 8 ساعت زمان نیاز دارد. البته امکان دارد کاشت مو به روش DHI بیشتر طول بکشد و به همین علت ممکن است به تقسیم روند درمانی به جلسات کوتاهتر نیاز باشد. در صورت تمایل به تکمیل روند درمان به روش DHI در یک روز، امکان دارد به 8 تا 10 ساعت زمان نیاز باشد.
عوارض و معایب کاشت مو به روش DHI
روشهای کاشت مو معمولاً بیخطر هستند و به ندرت باعث بروز عوارض میشوند. روشهای DHI و FUE کم تهاجمیتر از روش FUT هستند چرا که نیاز به برش نوار بزرگ از پوست سر ندارند. در روش FUE نیز تعدادی جای زخم کوچک ناشی از خارج کردن فولیکولهای مو ایجاد میشود.
برخی از عوارض و معایب کاشت مو به روش DHI شامل موارد زیر میباشند.
واکنش منفی به ماده بیحسی
در طول کاشت مو، از ماده بیحسی در قسمت پوست سر استفاده میشود. این ماده معمولاً بیخطر میباشد ولی امکان دارد باعث بروز واکنش منفی در برخی از افراد شود. در بیشتر موارد واکنشها به ترس و اضطراب مرتبط هستند و به حساسیت به ماده بیحسی ارتباطی ندارند.
عفونت
بروز عفونت در ناحیه اهداکننده (Donor) و همچنین در ناحیه کاشت مو امکانپذیر است. به ندرت امکان دارد در کمتر از یک درصد از جراحیهای کاشت مو عفونت شدید ایجاد شود.
ریزش موقتی مو
امکان دارد در طول 2 ماه پس از کاشت مو به روش DHI، ریزش موقتی مو در ناحیه کاشت ایجاد شود. بهبود کامل در طول 3 تا 4 ماه پس از کاشت مو انجام میشود.
ظاهر نامطلوب کاشت مو
هنگام کاشت مو، بسیار مهم است که فولیکولها به همان شیوهای که موها به صورت طبیعی رشد میکنند، کاشته شوند. در غیر این صورت، احتمال دارد که فرد نتیجه کاشت را رضایت بخش ندانسته باشد.
بنابراین، توصیه میشود که برای کاشت مو و دستیابی به نتایجی که قابل قبول و رضایتبخش هستند، به یک جراح کاشت موی معتبر و با تجربه مراجعه کنید. شما میتوانید با افرادی که از کاشت مو به روش DHI استفاده کردهاند، ارتباط برقرار کنید و در این زمینه تحقیقاتی انجام دهید.
نتایج حاصل از کاشت مو به روش DHI
مشاهده نتیجه نهایی کاشت مو به روش دی اچ آی به زمان زیادی نیاز دارد. نتیجه کاشت مو در هر شخصی متفاوت میباشد.
چند هفته پس از کاشت مو، امکان دارد موهای جدید شروع به ریزش کنند. در این حالت امکان دارد متقاضی در مورد نتیجه درمان دچار تردید شود. ولی این مساله طبیعی و موقتی میباشد. پس از حدود 3 تا 6 ماه موهای جدید در محل کاشت مو رشد میکنند.
مشاهده نتیجه نهایی کاشت مو به روش DHI به 12 تا 18 ماه زمان نیاز دارد.
هزینه کاشت مو به روش DHI
هزینه کاشت مو به روش DHI بسته به محل جغرافیایی کلینیک و تعداد کل موهای کاشته شده متفاوت میباشد. جهت کاهش هزینه کاشت مو میتوان به کلینیکهایی مراجعه کرد که به دلیل موقعیت جغرافیاییشان کاشت مو را با هزینه پایینتری انجام میدهند. همچنین با کاهش تعداد فولیکولها برای کاشت مو، هزینه درمان کاهش پیدا میکند.