لیزر یک پرتو نوری قوی و متمرکز است که در طیف وسیعی از صنایع و زمینهها استفاده میشود. از جمله کاربردهای لیزر میتوان به صنایع، ارتباطات، نقشهبرداری، و غیره اشاره کرد. درمان لیزری برای از بین بردن موهای زائد از طریق استفاده از لیزرهای پزشکی خاصی صورت میگیرد که کاملاً ایمن برای پوست انسان است و باعث هیچ مشکلی بر روی پوست نمیشود. با استفاده از لیزر درمانی، میتوان موهای زائد در صورت و بسیاری از مناطق دیگر بدن مانند پا، بازو، زیربغل، پشت، قفسه سینه، گردن، چانه، خط بیکینی و غیره را به طور موثری از بین برد.
رفع موهای زائد با لیزر، درمانی کاملاً موثر است که شما را از صرف ساعتها وقت برای اصلاح، وکس و بند انداختن بینیاز میکند. پوستتان بعد از لیزردرمانی همواره صاف و بدون مو خواهد بود و به این ترتیب وقتی برنامۀ پیشبینی نشدهای برایتان پیش میآید در موقعیت خجالتآوری قرار نخواهید گرفت. در کلینیک زیبایی رازی از جدیدترین دستگاه های لیزر موهای زائد با کمترین عوارض و بهترین نتیجه تحت نظر متخصصین با تجربه استفاده می شود. |
سه مرحله رشد مو
برای درک روش عملکرد لیزر در از بین بردن موهای زائد، ابتدا باید با مراحل مختلف رشد مو آشنا شوید. موها به طور عمومی در سه مرحله رشد میکنند و تمام موها به صورت همزمان رشد نمیکنند. به همین دلیل، ممکن است یک هفته پس از اپیلاسیون (از بین بردن موهای زائد) متوجه شوید که موها دوباره در حال رشد هستند. این موهای جدید معمولاً متفاوت از موهایی هستند که یک هفته قبل با اپیلاسیون از بین برده شدهاند، زیرا این موها از فولیکولهای دیگری رشد کردهاند که در زمان اپیلاسیون در مرحله دیگری از رشد مو قرار داشتهاند.
سه مرحلۀ رشد مو عبارتند از:
- آناژن: انتهای فولیکول مو یا همان پیاز مو در مرحلۀ رشد فعال یا آناژن، از طریق پایپلا (پرز) پوستی به لایه درم و سیستم خونرسانی آن متصل است.
- کاتاژن: مرگ فولیکول مو در مرحلۀ کاتاژن یا گذار شروع میشود.
- تلوژن: باقیمانده پیاز مو در مرحله تلوژن یا استراحت غیرفعال است و موی متصل به آن به راحتی میریزد.
لیزر چگونه موهای زائد را از بین میبرد؟
قدرت لیزر در از بین بردن موهای زائد به دلیل تبدیل شدن انرژی نورانی پرتوی لیزر به گرما است. رنگدانه (ملانین) موجود در مو نور لیزر را جذب میکند. رنگدانه تیره نور لیزر را جذب و آن را به گرما تبدیل میکند. سپس گرما بر فولیکولهای مو اثر میگذارد و مانع از رشد مو میشود.
برای از بین بردن فولیکول مو باید پیاز فولیکول مو، یعنی محلی که مو خون اکسیژندار لازم برای رشد را دریافت میکند، و همچنین سلولهای بنیادی مسئول بازسازی مو نابود شود. برای این منظور لازم است که دما تا 70 درجه سانتیگراد افزایش داده شود.
هرچه مو تیرهتر و ضخیمتر باشد، حاوی رنگدانۀ بیشتری است و نور بیشتری را جذب میکند. به همین دلیل است که موها را قبل از لیزردرمانی نباید با وکس یا بند از فولیکول جدا کنید، چون اگر مویی وجود نداشته باشد، نور لیزر به هیچ طریقی نمیتواند بر روی فولیکول مو اثر بگذارد.
بنابراین ابتدا نور لیزر به پوست تابانده میشود، رنگدانههای موجود در مو این نور را جذب میکنند، نور در مو حرکت میکند، به گرما تبدیل میشود و در نهایت ریشۀ مو را از بین میبرد. به این ترتیب مو نابود میشود و دوباره رشد نمیکند. سازو کار لیزر در از بین بردن موهای زائد به همین سادگی و کارآمدی است.
کاندیدای ایدهآل رفع موهای زائد با لیزر
برای درمان پوستهای مختلف از لیزرهای گوناگونی استفاده میشود. لیزردرمانی را میتوان بر روی طیف وسیعی از انواع پوست از بسیار روشن تا بسیار تیره انجام داد. متخصص بهترین نوع لیزر را برمبنای عاملهایی مانند رنگ مو و پوست و نوع مو در جلسه مشاوره تعیین میکند.
ضرورت مشاوره قبل از لیزردرمانی
مشاوره اولیه با متخصص بخش بسیار مهمی از فرآیند درمان است. پزشک پرونده پزشکی بیمار را در جلسه مشاوره بررسی میکند و ناحیه(های) مورد نظر را معاینه میکند تا مطمئن شود که مشکلی برای انجام لیزردرمانی وجود ندارد.
لیزر بر روی بخش کوچکی از پوست امتحان میشود تا حساسیت پوست به لیزر بررسی شود و پزشک از مناسب بودن درمان اطمینان حاصل کند. همچنین هنگام تست متوجه میشوید که در طول درمان اصلی چه احساسی خواهید داشت.
در پایان نیز پزشک فرآیند درمان را توضیح میدهد و به سوالاتتان جواب میدهد.
آمادگی قبل از لیزر موهای زائد
وکس و بند اندختن ناحیۀ لیزردرمانی را باید از چهار تا شش هفته قبل از شروع درمان متوقف کنید. به این ترتیب مطمئن میشوید که مو هنگام شروع درمان در ناحیۀ مورد نظر وجود دارد.
همچنین ناحیۀ درمان نباید برنزه شده باشد. بنابراین اگر قصد آفتاب گرفتن در تعطیلات را دارید، بهتر است دربارۀ زمانبندی درمان با پزشک معالجتان مشورت کنید.
ناحیۀ مورد نظر را باید قبل از درمان تمیز کنید و دقت کنید که هیچ گونه لوازم آرایشی و مرطوب کنندهای روی پوست باقی نماند.
ناحیۀ درمان را شب قبل از لیزردرمانی با تیغ اصلاح کنید. اگر ناحیه را روز درمان اصلاح کنید، پوست در طول درمان حساستر خواهد بود.
آیا نتایج لیزر موهای زائد دائمی است؟
رفع موهای زائد با لیزر موجب کاهش دائمی موهای زائد ناحیۀ درمان میشود. بااین حال از بین بردن 100 % موهای زائد یک ناحیه ممکن نیست.
چون حجم و تراکم موهای زائد در طول درمان کمتر میشود و موهایی که تحت تابش لیزر قرار میگیرد، نازکتر میشود، مدیریت آنها راحتتر میشود.
برای از بین بردن این موهای ظریف توصیه میشود که درمان نگهدارنده سالانه یک یا دو بار تکرار شود.
آیا لیزر موهای زائد دردناک است؟
لیزر موهای زائد دردناک نیست. اکثر بیماران حین درمان قدری دچار ناراحتی میشوند. درهر حال آستانۀ تحمل تمام بیماران با هم یکسان نیست، به همین دلیل اگر احساس درد کردید، حتماً موضوع را به پزشک معالجتان اطلاع بدهید تا تنظیمات دستگاه را به گونهای تغییر بدهید که درمان برایتان راحتتر شود.
به علاوه همان طور که گفته شد لیزردرمانی در جلسۀ مشاوره بر روی بخش کوچکی از پوست امتحان میشود و به این ترتیب متوجه میشوید که در طول درمان چه احساسی خواهید داشت.
لیزر موهای زائد برای چه افرادی مناسب نیست؟
افرادی که موهای بور، قرمز، سفید یا خاکستری دارند، متقاضی ایدهآل لیزردرمانی به شمار نمیآیند، چون رنگدانۀ موجود در این رنگ موها برای جذب لیزر کافی نیست.
ابتلا به بعضی بیماریها یا مصرف بعضی داروها نیز مانع از انجام لیزردرمانی میشود.
متخصص مناسب بودن درمان را در جلسۀ مشاوره بررسی میکند.
اگر بخواهم لیزردرمانی را بر روی چند ناحیه انجام بدهم، تست لیزر باید بر روی تمام نقاط انجام شود؟
بله، پزشکان در اکثر موارد توصیه میکنند که اگر میخواهید ناحیۀ جدیدی را درمان کنید، یا در صورتی که مدت زیادی از آخرین جلسۀ درمان گذشته یا شرایطتان از آن زمان تغییر کرده است، تست را تکرار کنید. تست یک ناحیۀ کوچک را غالباً میتوان در همان جلسۀ درمان اصلی انجام داد تا نیاز نباشد دوباره به کلینیک مراجعه کنید.
فاصلۀ بین جلسات لیزردرمانی باید چقدر باشد؟
فاصلۀ بین جلسات لیزردرمانی برای تمام بیماران یکسان نیست و به ناحیۀ مورد نظر بستگی دارد. به طور کلی توصیه میشود که بین جلسات درمان 4 ـ 6 هفته فاصله باشد.
زمانبندی جلسات درمان در جلسه مشاوره تعیین میشود.
اتفاقات بعد از لیزردرمانی
ناحیه درمان بعد از لیزردرمانی کمی حساس میشود و ممکن است قدری ورم کند و قرمز شود. البته این عوارض معمولاً ظرف 24 ساعت برطرف میشود.
به نظر میرسد که موهای ناحیۀ درمان بعد از لیزردرمانی همچنان “در حال رشد” است. اما نگران نباشید، چون رشد مو بخشی از فرآیند طبیعی لیزر موهای زائد است و مو اکنون در مرحلۀ ریزش است. 10 ـ 21 روز طول میکشد تا مو از فولیکول جدا شود و بریزد.
اگر بعد از درمان دچار عوارض نگران کننده شدید، حتماً با پزشک معالجتان تماس بگیرید.
مراقبتهای بعد از لیزر موهای زائد
توصیههای زیر را بعد از درمان رعایت کنید تا مشکلی برایتان پیش نیاید:
- دوش آب داغ، دراز کشیدن در وان، جکوزی، حمام بخار، سونا، شنا و ورزش 24 ـ 48 ساعت بعد از درمان ممنوع است.
- به مدت 12 ـ 24 ساعت از دئودورانت، عطر یا لوسیون معطر بر روی ناحیه درمان استفاده نکنید.
- در طول درمان مراقب باشید که در معرض نور آفتاب قرار نگیرید و از ضدآفتاب با SPF 30 استفاده کنید.
- بلافاصله بعد از درمان، لباس تنگ نپوشید.
آیا در طول درمان میتوانم اپیلاسیون انجام بدهم؟
وکس یا بند انداختن در طول دورۀ لیزردرمانی ممنوع است، چون این کارها الگوهای رشد مو را مختل میکند و بر نتیجۀ نهایی اثر میگذارد. وقتی اپیلاسیون میکنید یا بند میاندازید، مو کاملاً از فولیکول جدا میشود، اما برای این که لیزردرمانی موثر باشد، فولیکولهای مو باید وجود داشته باشد. اگر ناحیه درمان را بند انداخته یا اپیلاسیون کرده باشید، باید 4 ـ 6 هفته صبر کنید تا فولیکول موی جدید تولید کند.
اصلاح با تیغ تنها روش رفع موهای زائد است که در دوران لیزردرمانی توصیه میشود.
آیا میتوانم موهای زائد را بین جلسات درمان با تیغ اصلاح کنم؟
بله، اما بهتر است تیغ زدن را 48 ساعت بعد از لیزردرمانی انجام دهید.
ناحیه درمان را باید شب قبل از جلسۀ لیزردرمانی اصلاح کنید.
در طول درمان باید از نور آفتاب دوری کنم؟
در طول لیزردرمانی نباید پوستتان را برنزه کنید. برنزه کردن پوست از شش هفته قبل از لیزردرمانی تا دو هفته بعد از درمان ممنوع است. اطلاعات تکمیلی دربارۀ زمانبندی جلسات درمان را در جلسۀ مشاوره دریافت خواهید کرد. حمام آفتاب در طول لیزردرمانی مجاز نیست.
بعد از لیزردرمانی میتوانم ورزش کنم؟
حداقل تا 48 ساعت بعد از درمان از انجام ورزشهای سنگین خودداری کنید. چون لیزر از گرما برای از بین بردن فولیکولهایی که در عمق زیادی زیر سطح پوست قرار دارند، استفاده میکند، افزایش طبیعی دمای بدن در اثر ورزش کردن در کنار تعریق باعث بیشتر شدن تحریک در ناحیۀ درمان میشود. شنا کردن در آب کلردار نیز پوست را تحریک میکند، پس تا 48 ساعت بعد از درمان در استخر شنا نکنید.
چند جلسه لیزردرمانی باید انجام شود؟
تعداد جلسات درمان برای تمام بیماران یکسان نیست، معمولاً لازم است که 6 ـ 10 جلسه درمان انجام شود. پزشکان معمولاً توصیه میکنند که در ابتدا حداقل 6 جلسه لیزردرمانی انجام شود تا بهترین نتیجۀ ممکن به دست بیاید.
تعداد جلسات درمان به عاملهایی مانند ناحیۀ درمان، رنگ پوست و مو، وقفۀ بین جلسات و ابتلا به بیماریهای مختلف بستگی دارد.
بعد از به پایان رسیدن تعداد جلسات توصیه شده، لازم است که درمان برای نگهداری نتایج تکرار شود. اکثر بیماران باید لیزردرمانی را هر سال 1 ـ 2 بار تکرار کنند.
عوارض جانبی لیزردرمانی
ممکن است بلافاصله بعد از درمان، احساسی مانند آفتاب سوختگی ملایم همراه با ورم و یا قرمزی جزئی داشته باشید. این عوارض معمولاً ظرف 2 ـ 24 ساعت برطرف میشود. پزشک معالج دیگر عوارض احتمالی و روشهای مراقبت بعد از درمان را توضیح میدهد.