یک سوم مردان در سن ۳۰ سالگی با مشکل ریزش مو مواجه هستند، و در سن ۴۰ سالگی این عدد به ۴۰ درصد افزایش مییابد. بیش از نیمی از افراد در سن ۵۰ سالگی یا بالاتر نشانههای تسألی را تجربه میکنند. تقریباً ۱۰٪ از زنان نیز با مشکل کمپشتی مو روبهرو هستند و نیمی از آنها در طول زندگی خود با ریزش مو مواجه میشوند. هم زنان و هم مردانی که با مشکل ریزش مو روبرو هستند، میتوانند از روش FUT (روش تغییر مکان برداشت بطن آهنگی) بهرهمند شوند.
پیوند واحد فولیکولیپیوند مو (FUT) یا برداشت نوار مو، رایجترین روش کاشت مو است. روش FUT به جراح این امکان را میدهد که به صورت بی خطر در یک جلسه هزاران گرافت را پیوند بزند، که تاثیر زیبایی این روش را به حداکثر میرساند. در طول فرآیند کاشت مو، نوار مو از طرف یا پشت پوست سر برداشته میشود و به ناحیه آسیب دیده پیوند زده میشود.
مزایا
- فرایند برداشتن گرافتهای مو باعث میزان برش یا آسیب کمتری به گرافتهای موی مجاور میگردد. این بدین معنی است که نتیجهی کاشت واحد فولیکولی بهتر است.
- در این روش درمانی، گرافتهای کوچک رشد سریعتری دارند.
- جراح میتواند تعداد گرافتهای مویی که میتوان در یک جلسه برداشت را به حداکثر برساند. در برخی از بیماران، به ویژه افرادی که برای اولین بار است که تحت انجام این روش قرار میگیرند، ممکن است تنها نیاز به یک جلسه درمان با این روش داشته باشند.
- این روش مانع از قرمزی بعد از عمل میشود.
- این امر باعث کاهش ظاهر تکه تکه بودن موها میگردد.
روش کاشت FUT
بی حسی
این روش معمولا تحت بی حسی موضعی انجام میشود، که در ابتدا در ناحیه اهدا کننده و سپس در منطقه دریافت کننده انجام میشود.
برداشت نواری
پزشک پیوند مو یک نوار از بافت پوست را از ناحیه کمک دهنده بیرون میکشد. کل فرایند با دقت و ریزهکاری انجام میشود تا از آسیب به واحدهای فولیکولی مجاور جلوگیری شود. ابعاد نوار موی گرفته شده، بسته به مقدار واحدهای فولیکولی مورد نیاز و پتانسیل ناحیه اهدا کننده متفاوت است. با پایان یافتن برداشت تک نوار، پزشک تکنیک مناسب بخیه را انجام میدهد.
برداشت واحدهای فولیکولی
سپس واحدهای فولیکولی از طریق جداسازی استریو میکروسکوپی از نوار برداشت میشوند. با استفاده از میکروسکوپ، نوار برداشته شده به تکههای کوچکتری بریده میشود و سپس تبدیل به واحدهای فولیکولی تکی (گروههای شامل ۱ تا ۴ تار مو) خواهد شد. سپس واحدهای فولیکولی گرفته شده با توجه به تعداد موهایشان (۱، ۲، ۳ و یا بیشتر) طبقه بندی میشوند. واحدهای فولیکولی تا زمانی که پردازش شوند در یک محلول در دمای خاص نگهداری میشوند.
قراردهی و کاشت مو
جراح ناحیهی کاشت (خط موی) را با توجه به میل بیمار طراحی میکند. با استفاده از سوزن، پزشک محلهای دریافت کننده را در ناحیه طاس پوست سر ایجاد میکند. باید استانداردهای مشخصی در مورد نحوهی توزیع، اندازه و جهت موها رعایت شود و به منظور عدم اختلال در قابلیت ارتجاعی ناحیهی اهدا کننده نیاز به توجه بیشتری میباشد تا از فراهم شدن پیش شرطهای رشد و تغذیه واحدهای فولیکولی کاشته شده اطمینان حاصل شود.
جراح با دقت و توجه زیاد شروع به قرار دادن واحدهای فولیکولی در برشها میکند. در طول این روند، جراح تمام اصول اساسی قرار دهی بی عیب و نقص را رعایت میکند.
- پزشک واحدهای فولیکولی را با در نظر گرفتن شرایط رشد ناحیه دریافت کننده در زاویه و جهت مناسب قرار میدهد.
- پزشک با استفاده از واحدهای فولیکولی واحد خط مویی طبیعی و آراسته ایجاد میکند.
- واحدهای فولیکولی ۲ مویی دقیقا در پشت واحدهای فولیکول تکی قرار میگیرند، و واحدهای فولیکولی ۳ یا ۴ مویی در ناحیه مرکزی پوست سر (و در صورت لزوم در فرق سر) قرار داده میشوند.
بهبودی
در روش کاشت مو با استفاده از تکنیک FUT، زمان بهبودی بیشتری نسبت به روشهای دیگر نیاز دارد به دلیل وجود زخم خطی در نزدیکی ناحیه استخوان پس سر. ناحیه اهدا کننده نیز ممکن است به مدت ۲ تا ۳ روز دارای زخم باشد. در طی این دوره، درد در ناحیه اهدا کننده به تدریج کاهش مییابد، اما ممکن است تورم در پیشانی قابل مشاهده باشد، اغلب با کمی بیحسی همراه است.
در حدود ۴ تا ۶ روز بعد، ممکن است تورم کمی در برآمدگی بینی، گونه و اطراف چشم قابل مشاهده باشد. ناحیه اهدا کننده نیز شروع به پوسته شدن میکند، اما همچنان باید ناحیه را به آرامی شستشو داد تا پوستهها قبل از زمان مقرر به طور کامل برداشته شوند. در مدت یک هفته، تورم معمولاً در ناحیه دریافت کننده کاهش مییابد. هرچند ممکن است حس کنید که موهای کاشته شده مشابه ته ریش هستند. درد در ناحیه اهدا کننده میتواند به حداقل برسد، اما ممکن است هنوز کمی بیحسی وجود داشته باشد.
حدود ۱۲ روز بعد، گرافتها در محل ریشه محکم میشوند و نمیتوانند حرکت کنند، بنابراین میتوانید با ملایمت موهایتان را با شامپو بشویید. معمولاً جراحان از بیماران خود درخواست میکنند که برای معاینه مجدد مراجعه کنند و در این جلسه ممکن است بخیهها برداشت شوند.
پس از درمان
در طول دورهی بعد از عمل در روش FUT، ناحیه اهدا کننده پانسمان میشود تا از محل برش محافظت شود. این ناحیه در چند روز اول حساس خواهد بود. بنابراین برای اطمینان از محافظت ناحیه از آلودگی باید خیلی مراقب باشید.
همچنین ممکن است جراح به شما بگوید که برای جلوگیری از ورم کل ناحیه پوست سر، سرتان را حتی هنگام خوابیدن بالا بگیرید. دوره پس از عمل اغلب همراه با ناراحتی خفیف است اما میتواند کاملا قابل کنترل باشد. جراح برای کمک در این دوره داروهای لازم مانند داروهای ضد درد و آنتی بیوتیک برای درمان پیشگیری از عفونت برای شما تجویز میکند. راهنماییهای دیگری نیز وجود دارد که ممکن است پزشک اطلاع رسانی کند:
- برای بهبودی سریعتر باید ناحیه را خشک و تمیز نگه دارید. اگر دچار عفونت شوید، احتمال اینکه جای زخمها محسوستر شوند بیشتر است، زیرا ممکن است زخم بزرگتر شود. تا ۲۴ ساعت اول مجاز به دوش گرفتن نیستید و نباید به طور تصادفی پوست پوسته شده را حذف کنید، زیرا ممکن است پیوند مو تازه کاشت شده را از بین ببرید.
جراحان اغلب در روز دوم به بیمار اجازهی دوش گرفتن میدهند. برخی از پزشکان به بیماران توصیه میکنند برای بهتر شسته شدن ناحیه، به جای استفاده از شامپوهای نرمال معمولی از بتادین استفاده کنند. شستشو باید به آرامی صورت گیرد و مالش در سر هنگام شستن انجام نشود.
رشد مو
موهای ترمیم شده به همان شیوه موی اصلیتان رشد میکنند. تقریبا سه ماه بعد از عمل، موهای جدید شروع به رشد میکنند. در حدود شش ماه بعد، بیمار متوجه رشد مجدد قابل توجهی میشود. موی بیمار (اصلی و کاشت) به طور طبیعی رشد خواهد کرد.
معایب کاشت به روش FUT
تکنیک پیوند واحد فولیکولی خطرات و معایب بیشتری در خصوص نتیجهی زیبایی در محل اهداکننده به همراه دارد. نتایج زیبایی به دلیل این حقیقت هستند که روش FUT تهاجمیتر بوده و جای زخم خطی در محل اهدا کننده به جا میگذارد. با اینکه زخم به تدریج محو میشود، اما همچنان کمی محسوس میماند، هرچند با رشد موها قابل پنهان شدن خواهد بود.
هزینه
قیمت گرافتهای مو میتواند در نواحی مختلف متفاوت باشد. اما اگر میخواهید از قیمت دقیق مطلع شوید، شخصا با جراح مشورت کنید. به این ترتیب از هزینه براساس میزان کار مورد نیاز برای مورد خاص مطلع میشوید.