همانطور که میدانیم کاشت مو تنها درمان ریزش مو است، اما اگر ریزش مو شدید و گسترده باشد، نمیتوان درمان را در یک جلسه انجام داد و در این شرایط مشکل کافی نبودن بانک مو نیز وجود دارد. ما به خود میبالیم که پس از سالها پژوهش مستمر در زمینه تکنیکهای کاشت مو توانستهایم درمانی را نیز برای ریزش موی شدید ارائه دهیم که در آن از هر دو روش متداول کاشت مو بهره گرفته میشود. کاشت موی ترکیبی تلفیقی همزمان از دو روش FUE و fut (کاشت باریکه مو) است. با روش کاشت موی ترکیبی میتوان موهای بیشتری را کاشت و به این ترتیب ریزش موی شدید را درمان کرد، در اکثر موارد میتوان در یک جلسه بیش از چهار هزار گرفت را در پوست سر قرار داد.
روش کاشت موی ترکیبی برای چه افرادی مناسب است؟
یکی از پیآمدهای ریزش موی شدید محدود شدن ناحیههای اهدا کننده و بانک مو است، از طرفی این بیماران به تعداد گرافتهای بیشتری نیاز دارند. در این شرایط بازدهی پیوند باید به حداکثر رسانده شود و از ناحیه اهدا کننده نیز محافظت شود. در چنین وضعیتی بهترین راهحل غالباً کاشت مو به روش ترکیبی FUT و FUE است. کاشت موی ترکیبی در شرایط زیر توصیه میشود:
- بیمارانی با ناحیههای اهدا کننده مناسب که میخواهند تعداد زیادی گرافت (کاشت مگا یا گیگا) در یک جلسه در پوست سرشان قرار داده شود، برای مثال پنج هزار گرفت یا بیشتر باید برای کاشت از ناحیه اهدا کننده استخراج شود. برای برآورده کردن این خواسته باید در عین این که برداشت باریکه FUT به حداکثر رسانده میشود، اصول ایمنی نیز از نظر پهنای باریکه مو رعایت شود؛ در روش کاشت موی ترکیبی هم حداکثر گرافتها به دست میآید و هم ازآنجایی که باقیمانده گرافتهای لازم را میتوان به روش FUE استخراج کرد، ایمنی حفظ میشود. در روش ترکیبی نیمی از گرافتها به روش جراحی باریکه FUT و نیم دیگر به روش FUE استخراج میشود. به این ترتیب گرافتهای بیشتری به دست میآید، متخصص تعادل مناسب را بین دو روش FUE و FUT ایجاد میکند.
- بیمارانی که نیاز به تعداد مشخصی گرافت، برای مثال ۲۵۰۰ گرافت، دارند، اما متخصص نمیخواهد خود را محدود به آن چیزی کند که فقط از روش باریکه FUT به دست میآید. متخصص به روش کاشت موی ترکیبی میتواند برداشت باریکه FUT را در نهایت احتیاط انجام دهد و باریکههای پیوند را با عرض مناسب از پوست سر جدا کند تا کشش مربوط به جوش خوردن زخم به حداقل برسد و جای زخم (اسکار) خط باریکی باشد که بتوان آن را با مو پوشاند. برای مثال متخصص باریکه مویی را با طول و پهنای مناسب حاوی ۱۸۰۰ گرفت از پوست سر جدا میکند و ۷۰۰ گرافت باقیمانده را نیز به روش FUE استخراج مینماید. این گرافتها به روشی متعادل و یکدست استخراج میشود تا از ناحیه اهدا کننده نیز محافظت شود.
- بیمارانی که بانک موی محدود و ناحیههای دریافت کننده بزرگ دارند، برای این که به نتیجه مناسبی دست یابند، باید حداکثر تعداد گرافتها از پوست سرشان جدا شود. در این شرایط کاشت مو به روش کاشت موی ترکیبی بهترین درمان است و به این ترتیب از کم پشت شدن بیش از حد ناحیه اهدا کننده نیز جلوگیری میشود.
تکنیکهای کاشت مو
در تکنولوژی کاشت مو دو تکنیک اصلی وجود دارد که در ادامه توضیح داده میشود.
کاشت واحد فولیکولی (FUT)
متخصص در تکنیک FUT باریکه کوچکی از بافت را از پشت سر جدا میکند؛ سپس فولیکولهای موی اهدایی را از این باریکه استخراج میکند. گروهی از جراحان ماهر و مجرب فولیکولهای مو را از باریکه اهدایی استخراج یا جدا میکنند و آنها را یک به یک در ناحیههای کمپشت سر میکارند.
استخراج واحد فولیکولی (FUE)
متخصص در تکنیک FUE واحدهای فولیکولی را یک به یک مستقیماً از پوست سر جدا میکند، بنابراین در این روش هیچ باریکه بافتی وجود ندارد. فولیکولهای مو به صورت تصادفی درآورده میشود.
مراحل دقیقتر هر دو روش به شرح زیر است:
در روش استخراج واحد فولیکولی (FUE)، جراح با استفاده از یک وسیله به نام پانچ، به عمق ریشه مو فرو میرود. این عمل باعث جدا شدن فولیکولهای مو از پوست سر میشود، در حالی که بافت اطراف آن آسیبی نمیبیند. از طرفی، در روش استخراج نواری از بافت (FUT)، یک نوار باریک از بافت با استفاده از یک تیغ از پوست سر جدا میشود که حاوی چندین واحد فولیکولی است. سپس جراح باریکه جدا شده را به قطعات کوچکتر تقسیم میکند و گرافتهای واحد فولیکولی را زیر میکروسکوپ جدا و برای کاشت آماده میکند.
با این حال، هر دو روش هدف یکسانی را دنبال میکنند که ترمیم موی از دست رفته است. در هر دو روش، واحدهای فولیکولی از پوست سر جدا میشوند و سپس با ایجاد برشهای کوچک و باریک در ناحیههای طاس و کمپشت سر، وارد ناحیه کاشت میشوند.
روش کاشت موی ترکیبی
هر دو روش FUE و FUT مزایا و معایب خاص خود را دارند. اگرچه بحثهای دیرپایی در زمینه برتری هر یک از این دو روش پرطرفدار بر دیگری وجود دارد، اما بهترین روش را باید روش ترکیبی دانست.
روش کاشت موی ترکیبی به ویژه برای بیماران دچار مشکل طاسی پیشرفته مفید است. ابتدا جراح استخراج را به روش FUT یا باریکه شروع میکند تا جایی که دیگر هیچ موی اهدایی مشاهده نشود، پس از آن عمل به روش FUE ادامه مییابد. مشخص است که در روش ترکیبی تعداد موهای استخراج و کاشته شده بسیار بیشتر از تک تک روشها است.
با این توصیف بهتر است که مقایسه و بحث بر سر مزایای هر یک از این روشها را به پایان رساند و همزمان از هر دو بهره گرفت تا تعداد موهای موجود برای کاشت به حداکثر برسد. بیمارانی که به روش کاشت موی ترکیبی درمان میشوند، از موهایی پرپشت و نتایجی چشمگیر و طبیعی برخوردار میشوند که دستیابی به آن با انجام هر روش به تنهایی ممکن نبود.
دوران بهبود
ناحیه درمان شده پوسته پوسته میشود. دو روز اول برای التیام یافتن زخمهای ناحیه اهدا کننده و دریافت کننده حیاتی است. حتماً از دستورات متخصص پیروی کنید. مراقبت از مو و شستن مو از روز سوم شروع میشود.
پوستهریزی ناحیههای اهدا و پذیرنده ده روز پس از شستن سر شروع میشود. دوران التیام هر دو ناحیه تا ۱۵ روز بعد ادامه دارد و هیچ علامتی از انجام عمل باقی نمیماند. ۷۰ ـ ۶۰ % از موهای کاشته شده پس از سه هفته میریزد. موهای کاشته شده و ریخته شده در پایان هفته هشتم و دوازدهم دوباره میروید و این فرایند تا یک سال ادامه مییابد.
نتایج
اکثر موهای کاشته شده دو تا شش هفته پس از کاشت موی ترکیبی میریزد، اما فولیکولهای مو زیر پوست باقی میماند. موهای جدید تقریباً ده هفته پس از کاشت از فولیکولهای موجود درمیآید. هشت تا دوازده ماه پس از کاشت مو بهترین زمان برای ارزیابی نتایج است. در این زمان موها ضخیمتر از نخستین موهای روییده است و تقریباً به ضخامت موهای پشت گردن است.
موهای کاشته شده به مراقبت خاصی نیاز ندارد و میتوان آنها را مانند موهای طبیعی کوتاه کرد، شست، حالت داد، رنگ کرد و فراوردههای مختلف را روی آنها به کار برد. پس از گذشت یک سال موهای کاشته شده تفاوتی با موهای طبیعی نخواهد داشت و تا پایان عمر روی سر باقی خواهد ماند.