تیرگی زیر بغل به طور عمومی نیازی به نگرانی ندارد. با این حال، برخی افراد به دلایل زیبایی شناسانه ممکن است از تیرگی زیر بغل خود ناراحت شوند و تمایل داشته باشند از روشهایی برای درمان آن استفاده کنند. افرادی که تیرگی زیر بغل دارند، بهتر است به پزشک مراجعه کنند، زیرا تیرگی پوست ممکن است نشانه یک بیماری زیربنایی باشد و نیاز به درمان و مراقبت داشته باشد. درمان بیماری زیربنایی معمولاً میتواند علائم را تسکین داده و پوست را روشن کند. اگر این اقدام مؤثر نباشد یا اگر بیماری زیربنایی عامل تیرگی زیر بغل نباشد، پزشک یا تخصصی پوست میتوانند درمانهای خانگی، داروها و روشهای درمانی مناسب را توصیه کنند.
علت تیرگی زیر بغل چیست؟
همه در معرض خطر تیرگی در زیر بغل یا سایر نواحی بدن هستند. اما برخی افراد نسبت به برخی دیگر بیشتر مستعد ابتلا به این مشکل هستند.
تیرگی زیر بغل میتواند ناامید کننده باشد و باعث شود بسیاری از افراد اعتماد به نفس خود را از دست بدهند. علاوه بر این، بسیاری از دلایل سیاهی زیر بغل در وهله اول قابل پیشگیری هستند و برخی از شرایط حتی ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینهای باشند. مهم است که علل تیرگی زیر بغل را تشخیص دهیم تا بتوانیم در وهله اول اقدامات لازم را برای جلوگیری از بروز آن انجام دهیم.
عوامل زیر میتوانند احتمال تیرگی پوست را افزایش دهند:
- مناطق تیره پوست ممکن است در صورتی ایجاد شود که سلولهای رنگدانه در پوست سریعتر از حد معمول تکثیر شوند. این تغییر رنگ میتواند در نتیجه اصلاح مکرر مو اتفاق بیفتد. شیو کردن مرتب زیر بغل میتواند منجر به تولید بیش از حد رنگدانههای پوستی شود.
- هرگونه التهاب در پوست ممکن است منجر به تولید بیش از حد ملانین شود که به نام هایپرپیگمنتاسیون پس از التهاب (PIH) شناخته میشود. هایپرپیگمنتاسیون بعد از التهاب ممکن است ناشی از اگزمای آتوپیک، اصطکاک مکرر، سوختگی و عفونتهای پوستی باشد. PIH در افراد تیره بیشتر دیده میشود. رسوب ملانین در پوست ممکن است سطحی و یا عمیق باشد که نشان میدهد چرا گاهی کرمهای روشن کننده بدون نسخه برای درمان آنها موثر نیستند.
- محصولات مراقبت از پوست: مانند دئودورانتها که ممکن است برای پوست خیلی خشن باشند، میتوانند باعث ایجاد رنگدانه در زیر بغل شوند. یک مطالعه نشان داده است که ترکیبات عطری دئودورانتها دلیل اصلی درماتیت تماسی آلرژیک هستند.
- آگانتوزیس نیگریکانس: یک بیماری پوستی است که به صورت هایپرپیگمنتاسیون بر روی ناحیه گردن، زیر بغل و کشاله ران دیده میشود. در این بیماری، پوست اغلب حالت مخملی و خشن پیدا میکند. تگهای پوستی نیز اغلب در مناطق آسیبدیده مشاهده میشوند. آگانتوزیس نیگریکانس با چاقی، مقاومت به انسولین و دیابت همراه است. اگر فکر میکنید که ممکن است دچار تغییرات پوستی ناشی از آگانتوزیس نیگریکانس شده باشید، باید برای ارزیابی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.
- مقاومت به انسولین: بیشتر افراد مبتلا به تیرگی زیر بغل مقاوم به انسولین هستند. مقاومت به انسولین به این معنی است که بدن نسبت به اثر انسولین حساسیت کمتری پیدا میکند. مقاومت به انسولین سرانجام میتواند منجر به دیابت نوع 2 شود.
- چاقی: افرادی که چاق هستند به احتمال زیاد در زیر بغل و سایر نواحی بدن خود متوجه پوست تیره میشوند. بیش از نیمی از بزرگسالانی که وزن آنها بیش از دو برابر وزن ایدهآل است، دچار تیرگی پوست میشوند.
- اختلالات هورمونی: افرادی که کمکاری تیروئید، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا سایر اختلالات هورمونی دارند، بیشتر از سایرین مستعد تیرگی پوست هستند.
- ژنتیک: به نظر میرسد تیرگی پوست ارثی باشد، به این معنی که احتمالاً علت ژنتیکی دارد.
- مصرف دارو: برخی از داروها از جمله نیاسین با دوز بالا، قرص های ضد بارداری و کورتیکواستروئیدها ممکن است باعث سیاهی زیر بغل شوند.
- سرطان: در موارد نادر، تیرگی پوست ممکن است به علت رشد یک تومور سرطانی در معده، کبد یا اندام داخلی دیگری ایجاد شود. به این بیماری آگانتوزیس نیگریکانس بدخیم گفته میشود.
درمان تیرگی زیر بغل
افرادی که زیر بغل تیره دارند میتوانند از چندین روش از جمله روشهای زیر برای درمان آن استفاده کنند:
درمان علت تیرگی زیر بغل
درمان به طور معمول شامل مدیریت علت اصلی تیرگی زیر بغل است. بسته به علت تیرگی، گزینههای درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مصرف دارو برای کنترل دیابت
- کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن
- مدیریت اختلالات هورمونی با داروها و تغییر در سبک زندگی
- در صورت امکان، تغییر دارو به داروی دیگری که باعث سیاهی زیر بغل نمیشود
- جراحی برای از بین بردن تومورهای سرطانی
اگر دلیل زمینهای برای تیرگی زیر بغل وجود نداشته باشد، درمان لازم نیست.
مرطوب کردن زیر بغل
- شیو کردن و اصلاح کردن بیش از حد موهای زیر بغل ممکن است باعث ایجاد تیرگی زیر بغل شود، بنابراین مرطوب کننده میتواند برای کاهش سوزش وتحریک زیر بغل مفید باشد.
- همیشه قبل از اصلاح کردن از صابون یا کف اصلاح مناسب برای پوستهای حساس استفاده کنید.
- برای کاهش سوزش و جلوگیری از تغییر در پوست، یک لوسیون مرطوب کننده طبیعی و بدون رنگ و بو بعد از اصلاح روی ناحیه بمالید.
کرمها و آنتی بیوتیکهای موضعی
کرمها، پمادها و ژلهای تجویزی برای استفاده بر روی پوست زیربغل وجود دارند. این محصولات عبارتند از:
- کرمهای رتینوئیدی برای نازک و روشن شدن پوست
- کرم هیدروکینون برای روشن کردن رنگ پوست
- لایه برداری شیمیایی حاوی تری کلرواستیک اسید (TCA) برای از بین بردن سلولهای آسیبدیده پوست
- کلسیپوتریین (Dovonex)، کرم مبتنی بر ویتامین D برای کاهش رنگدانه است
- آنتی بیوتیکهای موضعی یا صابونهای ضد باکتریایی برای به حداقل رساندن ناراحتی
بسیاری از متخصصان پوست، کرمهاو آنتی بیوتیکهای موضعی را برای بیماران توصیه میکنند زیرا میتوانند باعث تغییر رنگ پوست و بهبود ظاهر زیر بغل شوند. با این وجود شایان ذکر است که تولید کنندگان این محصولات آنها را به طور خاص برای تیرگی زیر بغل طراحی نکردهاند.
داروهای خوراکی
برای موارد شدید تیرگی زیر بغل یا تیرگیهایی که به درمانهای موضعی پاسخ نمیدهند، متخصص پوست ممکن است قرصهای رتینوئید را تجویز کند. قرصهای رتینوئید علاوه بر درمان تیرگی زیر بغل، میتوانند برای درمان آکنه، پسوریازیس و سایر بیماریهای پوستی نیز مفید باشند.
با این حال، داروهای رتینوئید ممکن است عوارض جانبی زیادی ایجاد کنند و برای خانمهای باردار مناسب نباشند. افرادی که در نظر دارند از این داروها برای درمان تیرگی زیر بغل استفاده کنند، باید قبل از شروع مصرف، درباره مزایا و معایب آن با متخصص پوست خود مشورت کنند.
لیزر درمانی
لیزر درمانی میتواند ضخامت پوست را که اغلب همراه با تیره شدن پوست رخ میدهد، کاهش دهد. کاهش ضخامت پوست ممکن است باعث شود رنگ آن روشنتر به نظر برسد.
لیزر درمانی همچنین ممکن است باعث کاهش رشد مو و متعاقباً کاهش نیاز به تراشیدن آن شود. یک سیستم لیزر Q-Switched Nd: YAG به طور موثری میتواند تیرگیهای عمیقتر را در پوست هدف قرار دهد. این روش درمانی برای مواردی مناسب است که در آن سیاهی زیر بغل به کرمهای روشن کننده موضعی، مخلوط پیگمنتاسیون اپیدرمی و درمی و به طور عمده پیگمنتاسیون پوستی پاسخ نمیدهند. انرژی لیزر ملانین را تجزیه میکند که بعداً با واکنش بهبودی بدن در چند جلسه درمانی از بین میرود.
روش سفید کردن زیربغل با لیزر راحت و قابل تحمل است. پوست شما تمیز میشود و عینکهای محافظتی برای محافظت از چشم پوشیده میشوند. همچنین ممکن است در طول درمان احساس گرما و مورمور شدن داشته باشید. لیزر درمانی یک روش کاملاً بدون درد است.
میزان بهبودی به عواملی از قبیل عمق، شدت، و نوع پوست بستگی دارد. به طور کلی، حدود 6 هفته بعد از درمان میتوانید شاهد بهبود ظاهر رنگدانههای پوست خود باشید. این امر به این دلیل است که ذرات رنگی تکه تکه شده به تدریج توسط سیستم ایمنی بدن جذب میشوند.
هیچ عارضه جانبی در ارتباط با لیزر سفید کننده زیر بغل وجود ندارد. گاهی اوقات ممکن است قرمزی خفیفی روی پوست وجود داشته باشد و ممکن است احساس خفیف سوزن سوزن شدن را تجربه کنید. این علائم عمدتا چند دقیقه و حداکثر چند ساعت بعد از عمل طول میکشد. از سرگیری فعالیتهای طبیعی و استفاده از محصولات روشن کننده تجویز شده توسط پزشک میتوان به زودی بعد از عمل انجام شود.
چگونه به طور طبیعی زیر بغل خود را روشن کنیم؟
برخی افراد ادعا میکنند که درمان های طبیعی میتوانند پوست تیره را روشن کنند، اما تحقیقات علمی اندکی برای حمایت از این ادعاها وجود دارد.
برخی از این داروهای خانگی ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. به عنوان مثال آب لیمو ممکن است پوست را خشک یا تحریک کند.
بهتر است قبل از استفاده از هرگونه روش درمانی خانگی برای از بین بردن تیرگی زیر بغل با پزشک یا متخصص پوست صحبت کنید. طرفداران داروهای طبیعی یک سری داروهای سفید کننده طبیعی را مطرح میکنند که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
- سیب زمینی. سیب زمینی را رنده کنید، آب را بگیرید و در زیر بغل خود بمالید. بعد از 10 دقیقه زیر بغل خود را با آب خنک بشویید.
- خیار. برشهای ضخیم خیار را بر روی قسمتهای تیره زیر بغل خود بمالید. بعد از 10 دقیقه زیر بغل خود را با آب خنک بشویید.
- لیمو. برشهای ضخیم لیمو را به زیر بغل خود بمالید. بعد از 10 دقیقه زیر بغل خود را با آب خنک بشویید، آن را خشک کنید و مرطوب کننده بزنید.
- پوست پرتقال. 1 قاشق غذاخوری شیر و 1 قاشق غذاخوری گلاب را با مقدار کافی پوست پرتقال مخلوط کنید تا خمیر غلیظی ایجاد شود. خمیر را به آرامی به زیر بغل خود بمالید و پس از 15 دقیقه با آب خنک بشویید. هفتهای دو تا سه بار این کار تکرار کنید.
- زردچوبه. در یک کاسه کوچک، 2 قاشق غذاخوری آب لیموی تازه را با زردچوبه مخلوط کنید تا خمیر درست شود. خمیر را به آرامی روی زیر بغل بمالید. بعد از 30 دقیقه خمیر را بشویید.
- روغن تخم مرغ. درست قبل از خواب، روغن تخم مرغ را در زیر بغل خود ماساژ دهید. صبح روز بعد، زیر بغل خود را با شامپو بدن یا صابون متعادل pH بشویید.
- روغن نارگیل. چند قطره روغن نارگیل را بر روی زیر بغل خود ماساژ دهید. پس از 15 دقیقه آن را با آب ولرم و صابون ملایم بشویید. این کار را دو تا سه بار در روز تکرار کنید.
- روغن درخت چای. 5 قطره روغن درخت چای را با 8 اونس آب در یک بطری اسپری کوچک مخلوط کنید. این محلول را هر روز بعد از دوش گرفتن و خشک شدن، روی زیر بغل خود اسپری کنید و بگذارید به طور طبیعی خشک شود.
پیشگیری
پیشگیری از تیرگی زیربغل همیشه ممکن نیست اما راههایی وجود دارد که بوسیله آنها میتوانید احتمال ابتلا به این مشکل را کاهش دهید:
- حفظ وزن سالم
- در صورت لزوم با پزشک خود در مورد جایگزینی داروهای خود با داروهایی که باعث تیرگی زیربغل نمیشوند، صحبت کنید
- از فوم و لوسیون مرطوب کننده در زیر بغل خود استفاده کنید
- بیماریهایی را که ممکن است باعث پیشرفت تیرگی زیربغل شوند، مدیریت کنید